Csíki Hegyimentő Csapat - Salvamont Ciuc
Csíki Hegyimentő Csapat - Salvamont Ciuc
 • ASOCIAȚIA SALVAMONT CIUC: + 40 726 68 66 71

  0SALVAMONT: + 40 725 82 66 68  46°23'07.51554" N | 25°38'07.87012" E

 • Donație

  A 2003/571-es adótörvény értelmében minden állampolgár rendelkezhet személyi jövedelemadója 2%-ról, amelyet olyan civil szervezetnek ajánlhat fel, amelynek tevékenységét támogatni szeretné. Amennyiben nem élnek ezzel a lehetőséggel, ez az összeg az államkasszába kerül.

  A személyi jövedelemadója 2%-át a következőképpen ajánlhatja fel:

  Ha az Ön jövedelme csak fizetésből (egy vagy több) származik, akkor a 230-as formanyomtatványt kell kitöltenie. Amennyiben a formanyomtatvány II. pontjánál nem tudja meghatározni a 2%-ból származó összeget, hagyja üresen a helyet, az illető összeget kiszámolják az adóhivatalban.

  A dokumentumot juttassa el postai úton ajánlott küldeményként, vagy vigye el személyesen az Adóhivatalba. A nyomtatványokat a területileg illetékes adóhivatalhoz kell eljuttatni: városokban mindenhol van adóhivatal, falvak esetében forduljon tájékoztatásért a polgármesteri hivatalhoz.

  Köszönjük, hogy felajánlásával kifejezi bizalmát a Csíki Hegyimentő Csapat iránt!

 • Misiune  Care este misiunea (rațiunea de a exista) Echipei (organizației nonprofit) Salvamont Ciuc?

  Misiunea primară a echipei este acordarea de ajutor rapid și eficient persoanelor aflate în dificultate în zonele montane, și prevenirea problemelor.

  Căutarea persoanelor dispărute, căutarea și acordare rapidă și eficientă a primului ajutor pentru persoanele accidentate și predarea lor în condiții de siguranță la serviciile clasice de salvare.

  Conștientizarea populație cu privire la principiile turismului în siguranță din zonele montane, informarea turiștilor despre posibilități și pericole, promovarea "vieții de pe munte" în cadrul tinerilor și nu numai.


  Această misiune va fi atinsă respectând următoarele valori, principii:

  • - promovarea culturii montane, a sporturilor montane și hibernale,
  • - pregătire și dezvoltarea continuă,
  • - educare și informare continuă,
  • - spirit de echipă și camaraderie,
  • - atenție, comportament echilibrat și tenacitate.

 • Descriere

  Județul Harghita și Depresiunea Ciucului, cu munții înconjurători, sunt în mod tradițional o zonă care sporturile montane și hibernale sunt practicate cu pasiune. Sporturile montane de iarnă au o tradiție lungă în tot Ținutul Secuiesc, dar probabil putem afirma că orașul Miercurea-Ciuc devansează chiar și celelalte microregiuni din zonă în acest sens. Să amintim numai câteva nume care au adus faimă acestor sporturi în regiune: Miklós Edith, Bónis Attila (ambii sportivi sunt multipli campioni naționali în România și Ungaria, ambii au participat la competiții de anvergură mondială, de asemenea Edith a adus și prima clasare pe podiu la un concurs de Cupă Mondială pentru sportiv crescut în țară), Tófalvi Éva (prima și singura reprezentantă a României care a câștigat o etapă de Cupă Mondială la biatlon, fost portdrapel a echipei olimpice la olimpiadă).

  Echipa de Salvamont Ciuc își desfășoară activitatea de salvare montană și alte servicii montane în zona Depresiunii Ciuclui și a munților înconjurători. Baza juridică - organizatorică a activității este asigurată de Asociația Salvamont Ciuc, o organizație nonprofit înregistrată în Miercurea-Ciuc.

  As. Salvamont Ciuc are parteneriate cu celelalte formațiune de salvamont din județul Harghita (Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița), respectiv cu Serviciul Public Salvamont, care reprezintă autoritățile locale și este abilitat să asigure salvare montană, potrivit legislației în vigoare.


  Principalele activități:

  • - răspuns operativ la apelurile de urgență primite din zona montană ciucană,
  • - în perioada de iarnă serviciu de permanență în weekenduri și de sărbători legale, pentru asigurarea stațiunii Harghita-Băi, în special pârtiile de schi,
  • - asigurare marcajelor turistice și amenajarea traseelor turistice,
  • - realizare de tracking digital pentru GPS a traseelor montane, care stau la baza realizării hărților moderne și cresc siguranța turismului montan,
  • - construirea și întreținerea refugiilor montane,
  • - organizare programelor școlare: "tabără de salvamont pentru copii", concursuri de orientare,
  • - ore de dirigenție cu salvamamontiști, "școala altfel",
  • - asigurarea evenimentelor sportive și (co)organizare: schi, orientare, biatlon, mountainbike, triatlon,
  • - servicii turistice montane, ghid turistic,
  • - organizare de festivaluri - concursuri de escaladă și highline,
  • - amenajarea, întreținerea și asigurarea traseelor de escaladă.

 • Istorie

  Cadrul legal de funcționare a salvamontului în România a fost dat în prima fază de Hotărârea de Guvern numărul 140/1969. Trebuie menționat că această hotărâre a fost inițiată de o echipă pasioanată, de iubitori de munte. Această hotărâre a decis printre altele:

  • - organisme responsabile pentru salvare montană: Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport, Federația de Turism și Alpinism, Ministrul Sănătății, Ministrul Turismului și Comisia pentru Consiliile Populare.
  • - Consiliile Populare ale localităților montane au primit sarcina de a organiza echipe de salvamont, în cadrul căruia să activeze alpiniști și schiori voluntari. Au fost definite sarcinile și drepturile acestor persoane, care au primit și spor de periculozitate.

  În primă fază putem vorbi de 140 salvatori montani din 7 județe. În următorii 30 de ani au apărut noi centre. La momentul de față există 36 de centre de salvamont, cu mai mult de 900 de salvatori montani (angajați și voluntari).

  În județul Harghita, în urma hotărârii amintite s-a deschis în 1970 Centrul De Salvamont. În perioada 1970-1989 salvarea montană în județul Harghita a funcționat sub această formă centralizată. Voluntarii au participat periodic la stagii de pregătire sub egida Federației Române de Turism și Alpinism. În fiecare an au fost organizate Alpiniada și Raliuri de Salvamont. Menționăm faptul, că deși au fost salvamontiști voluntari (foști sportivi: schiori și alpiniști), având fiecare loc de muncă stabil, de regulă în producție, ei au fost "scoși din producție" pentru săptămâni sau chiar luni de cătra Centrul de Salvamont. În această perioadă ei primind cazara și masă, respectiv salariile de la locul de muncă.

  Județul Harghita a fost împărțit în patru zone: Ciuc, Odorhei, Gheorgheni și Toplița, ele aparținând de predecesorul Consiliului Județean.

  La Harghita Băi, cazarea și baza salvamontiștilor a fosta asigurată la Cabana Úz Bence, cu sprijinul Spitalului Județean. În această zonă, activitatea de bază a fost asigurarea pârtiilor de schii, adică siguranța turismului de schi, o decizie bazată pe condițiile de teren locale și activitățile de pe munte.

  Tot în zona echipei de salvamont Ciuc se găsește și Piatra Singuratică, unde echipa de salvamont de la Bălan a desfășurat activitate de salvamont, sprijinită de Minerul Bălan (clubul sportiv a întreprinderii miniere). În această perioadă a fost înființată "căsuța de minge", unde s-au depozitat echipamentele de salvare și s-au refugiat salvamontiștii. În această perioadă apelurile de urgență au fost relativ rare, cel mai probabil din cauza comunicației greoaie (telefoane fixe numai în vale).

 • Voluntariat  În județul Harghita activează 8 salvator montani angajați, printre aceștia unul în echipa din Ciuc, ceilalți, aproximativ 40 la nivel de județ și 21 în Ciuc sunt voluntari sau aspiranți.


  Este important de cunoscut faptul că salvamontiștii atestați trebuie să treacă printr-o perioadă intensă de pregătire, investind timp și energia să treacă prin perioada de stagiu, ca să devină salvatori recunoscuți. După o selecție riguroasă, în special din cadrul foștilor sportivi (de regulă schiori, alpiniști sau cățărători), urmează un stagiu de aspiranți de 2-3 ani, în care sub îndrumarea salvamontiștilor experimentați încep să participe la acțiuni din ce în ce mai complexe. În această perioadă participă la cursuri scurte, dar intense de pregătire, de multe ori chiar în cadrul acțiunilor echipei. Acestea cuprind: schi, schi de tură, escaladă, tehnici de asigurare pe coardă, utilizarea echipamentului de comunicare, deplasarea pe teren accidentat pe jos, cu echipament de vară sau iarnă, cu echipamente motorizate, sisteme de scripeți etc., noțiuni de prim ajutor, cunoaștere echipament, cunoașterea zonei și o serie de alte noțiuni, cunoștințe, aptitudini.


  Cei care termină cu succes stagiul de aspiranți, sunt propuși de echipa de salvamont să urmeze cele 4 școli de salvamont (începător vară, avansat vară, începător iarnă, avansat iarnă). Acestea presupun pregătiri intense de 8-10 zile, retrași de lume, în centre de pregătire montane. După aceste școli candidatul poate participa la examenul de obținere a atestatului profesional.

 • Zonele


  În dezvoltarea sistemului de salvare montană în județul Harghita un pas important a constituit delimitarea zonelor de acțiune între diferite formațiuni de salvamont în 2009. Cu această ocazie au fost trasate pe hartă zonele precise ca trebuie asigurate de diferite echipe. Desigur, relațiile bune de parteneriat între echipe, și mai ales responsabilitatea față de oamenii aflați în situații critice presupun de multe ori o colaborare strânsă între echipe care acoperă zone vecine la acțiune de căutare sau salvare. Aceste parteneriate sunt și mai actuale, mai ales în cazurile în care turiști rătăciți sau dispăruți nu pot fi identificați cu precizie în ce zonă se află, multe zone de atracție turistică aflându-se la "granița" dintre zonele a două sau trei echipe. Au existat cazuri când turiști rătăciți au fost găsiți la mai mulți kilometri distanță față de pozițiile presupuse inițial.


  Zona acoperită de Echipa Salvamont Ciuc poate fi definit cel mai ușor ca fiind munții care înconjoară depresiunea Ciucului:


  - la Sud începând cu granița dintre județele Harghita și Covasna, încluzând Munții Ciomatu, împrejurimile stațiunii Băile Tușnad și Muntele Pilișche,

  - în Est de la zonele Casinu, prin Munții Ciucului, până în Ghimeș,

  - la Nord Munții Hășmaș, inclusiv Piatra Singuratică, până în Poiana Albă,

  - la Vest creasta Munților Harghita de Sud și Mijlociu.


  Trasee în Munții Harghita

 • 0Salvamont 0725 82 66 68

  Există un număr unic de urgență națională pentru salvare montană 0-SALVAMONT, care poatefi apelat din orice rețea națională. Funcționarea acestui dispecerat este asigurată de ANSMR - Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și are sediul în Brașov. Prin intermediul acestui număr pot fi apelați și echipele de salvamont din județul Harghita, inclusiv salvamontiștii ciucani. Dispeceratul asigură legătura telefonică cu persoanele abilitate să acorde ajutor, din zona evenimentului raportat. Desigur, există situații mai complicate, când persoane rătăcite sau dispărute, despre care nu se știe nici zona în care se află. În acest caz, este alertată echipa de salvamont în funcție de locul de pornire și direcția inițială.

  112 - Numărul general de urgență. Are o acoperire de foarte largă, poate chiar și atunci, când rețeaua noastră nu este funcțională. Este numărul cel mai ușor de ținut minte. Activitatea de salvamont face parte din sistemul național de salvare. Salvamontiștii colaborează cu dispeceratul unic de urgențe, care poate fi apelat la 112. Odată cu apelarea numărului 112 întreg mecanismul de salvare este pus în mișcare, din care face parte și salvamontul în unele cazuri. Eventuala victimă sau apropiații nu mai trebuie să facă alte aranjamente, de ex. chemarea unei ambulanțe pentru preluarea victimei de la salvamont. Dacă cei de la salvamont au preluat apelul de urgență și situația presupune, atunci ei fac apel la ambulanță, în condițiile și locațiile necesare.

  Ce întrebări pot primi, dacă apelez numerele de urgență?

  Dispeceratul este interesat care este situația de urgență? Gravitatea cazului? Cine este persoana care apelează, dispărută? Unde s-a întâmplat evenimentul? Cine est persoana care apelează și numărul de telefon?

  Răspunsurile obiective, calme ajută la asigurarea cât mai operativă a ajutorului din partea salvatorilor.

  Trebuie să rămâneți calmi și aveți grijă ca linia de telefon să nu fie ocupată cu apeluri neimportante, ca să puteți fi contactați de salvatori în orice moment. Și aveți grijă de bateria la telefon să nu se descarce în momentul critic.

  Dacă apelăm 0-SALVAMONT, adică 0725-82 66 68 ne poate ajuta în siuațiile de urgență șipericol din munți. Nu trebuie să așteptăm ca situația să devină critică. De ex. dacă sunteți indeciși cu privire la traseul corect pe munte, este mai indicat să cereți îndrumare din timp, decât să vă rătăciți sau să vă accidentați.